Over ons

Wij zijn Eureka!

Een groep Amsterdammers van alle leeftijden die het heft in eigen hand heeft genomen in een dichtgeslibde woningmarkt. Wij zijn van mening dat iedereen recht heeft op een betaalbare woning. Daarom gaan wij ons eigen pand bouwen in de Kolenkitbuurt waarin onze visie verwezenlijkt kan worden. Wij willen niet meer anoniem wonen in een buurt waar buren elkaar niet groeten. Wij willen een (t)huis waar er altijd wel iemand is om koffie mee te drinken, een film mee te kijken of om boodschappen voor te doen als je ziek bent. Onze groep bestaat uit meer generaties, mensen van alle achtergronden, uit families met of zonder kinderen, alleenwonenden, samenwonenden, jongeren, jonge ouderen en oudere ouderen. Wij streven er naar dat Eureka! zoveel mogelijk een afspiegeling wordt van de stad waarin wij leven en we zijn nog steeds op zoek naar nieuwe leden om dit samen mee op te zetten.

Samenwonen

Wij geloven in de meerwaarde van het leven in verbondenheid. Daarom komen er in ons pand gemeenschappelijke ruimtes om elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren, zoals bijvoorbeeld een grote gezamenlijke woonkeuken. Ook zullen er op meerdere verdiepingen collectieve ruimtes zijn die op een diverse manier gebruikt kunnen worden. Daarnaast komen er praktische ruimtes zoals een klushok, een fietsenstalling, werkruimtes, logeerkamers en collectieve wasruimtes. In de plint van het gebouw komt ā€˜Het huis van de Wijkā€™, een buurthuis en ontmoetingsplek van de gemeente waar culturele en sociale evenementen gehouden gaan worden voor en door de buurt. Wij willen daar als wooncoƶperatie een actieve bijdrage aan leveren om zo ook onderdeel te worden van de buurt.

Het gebouw

Het gebouw gaat onderdak geven aan 100 huishoudens. Zo divers als de groep wil zijn, zo divers worden ook de woningen. Van ƩƩnpersoons- tot meerpersoonshuishoudens. Van 43m2 tot 90m2. Er zullen op zichzelf staande appartementen komen, vrienden woningen en ook woongroepen met een gezamenlijke woonkeuken. 80% van deze woningen valt in de middeldure huur (startend bij 1 euro boven de sociale huurgrens) en 20% in de vrije sector. Alles afhankelijk van de wensen van de leden en binnen de financiƫle mogelijkheden en haalbaarheid van wat er bouwtechnisch mogelijk is.

Maar dat kost toch heel veel geld?

Om onze droom te kunnen verwezenlijken is inderdaad veel geld nodig. Naast ons eigen geld, een lening van de bank (70%) en van de Gemeente Amsterdam (20%) gaan wij obligaties verkopen aan onze eigen achterban, buren, familie en mensen die dit soort woonintiatieven een warm hart toedragen. Mensen die zien dat dit een meerwaarde voor een buurt kan betekenen en die snappen dat je in een overspannen woningmarkt beter zelf initiatief kunt nemen.

Lid worden

Als je geĆÆnteresseerd bent om bewoner van Eureka! te worden, kan je je aanmelden. Wij nemen contact met je op en nodigen je uit voor een informatieavond. Na een persoonlijk gesprek met de ledencommissie en het bijwonen van ten minste Ć©Ć©n algemene ledenvergaderingen kijken we of je de visie van Eureka! ondersteunt en past binnen de groep. Alleen op deze manier kunnen we teleurstelling aan beide kanten voorkomen. Aan je betrokkenheid zitten immers wederzijdse verwachtingen en zodra je lid bent, wordt er van je verwacht dat je actief meedenkt over de uiteindelijke vormgeving van Eureka! Als volwaardig lid betaal je eenmalig ā‚¬1.000 dat – als het pand er is – wordt omgezet in een deel van de borg. Daarnaast is er een maandelijks contributie van ā‚¬10 waaruit de kosten van de vereniging worden betaald.

XOOMlab

Een dergelijk project ontwikkelen en neerzetten kunnen wij natuurlijk niet alleen. Wij zijn heel blij met de samenwerking met XOOMlab, een coƶperatie van ontwerpers, ontwikkelaars en ondernemers.