Wonen in de Kolenkitbuurt

In eigen hand

Wij zijn een groep mensen die het heft in eigen hand heeft genomen en met onze wooncoöperatie Eureka! een woongebouw willen neerzetten waar we gezamenlijk onze woondroom gaan waarmaken.

In de Kolenkitbuurt aan de Majoor Fransweg beschikken wij over een kavel waar we gaan wonen, werken, zorgen en leven. Hier willen wij een veilige, diverse en inspiratievolle omgeving creëren waar plaats is voor jong en oud, omdat wij geloven dat de verschillende generaties elkaar versterken

Wooncoöperatie

Een wooncoöperatie is een vereniging met leden. Deze leden zijn straks de huurders van de woningen in Eureka! De wooncoöperatie is de eigenaar van het pand en ontvangt de huur. Het pand is daarmee in beheer is van de wooncoöperatie en haar leden (de huurders). Op de algemene ledenvergaderingen nemen we de besluiten, waardoor de betrokkenheid van de huurders veel groter is dan in welke huurvorm dan ook.

De huurders delen dezelfde visie over wonen en samenleven, onderschrijven de pijlers van Eureka! en dragen daardoor allemaal bij aan het woon- en leefgenot.  

In de plint van het gebouw komt een Huis van de Wijk. Een buurthuis voor alle bewoners uit de buurt, dus ook van Eureka. Een ruimte voor talloze initiatieven, ontmoetingen en voorstellingen die de bewoners van de buurt met elkaar in contact brengen.

Een dergelijk project ontwikkelen en neerzetten kunnen wij natuurlijk niet alleen. Wij zijn heel blij met de samenwerking met XOOMlab, een coöperatie van ontwerpers, ontwikkelaars en ondernemers.

Het gebouw

Het gebouw biedt onderdak aan ongeveer honderd huishoudens. Het worden woningen in verschillende vormen, van eenpersoons- tot meerpersoonshuishoudens. Er is plek voor mensen die bijvoorbeeld een keuken willen delen of juist meer op zichzelf willen wonen. Woningen met volledige privacy en woningen die samen een woongroep vormen. Uiteraard is dit alles afhankelijk van de wensen van de leden, de (financiële) mogelijkheden en de bouwtechnische haalbaarheid. Voorop staat dat het gebouw veel ruimte biedt om elkaar te ontmoeten en spullen te delen. Zoals een gemeenschappelijke huiskamer, klusruimte of een wasruimte waar wasmachine en droger gedeeld kunnen worden. 

Zou je graag in dit woongebouw willen wonen en wil je meehelpen dit gebouw tot stand te brengen neem dan contact met ons op. Je kunt ons voorlopig het best bereiken via een mail >